Szczepimy się

Przewa w dostawie wody 09.06.2020 - OSTRÓWKI r.

W dniu 09.06.2020 w miejscowości Ostrówki zaplanowana jest przerwa w dostawie wody w godzinach 10.00 - 12.00 z powodu prac konserwatorskich nie ingerujących w sieć wodociągową.

Kutnowscy Motocykliści z okazji Dnia Dziecka ogłosili na swoim facebooku Moto Konkurs z rewelacyjnymi nagrodami.

 

 

 

Kutnowscy Motocykliści z okazji Dnia Dziecka ogłosili na swoim facebooku Moto Konkurs z rewelacyjnymi nagrodami.

 

CO TRZEBA ZROBIĆ?

 

Wystarczy wykonać plakat promujący tegoroczną edycję akcji MOTO MIKOŁAJE 2020. Wielkość oraz technika dowolne. Plakat musi nawiązywać do akcji i łączyć w sobie tematykę świąteczną oraz motocyklową.

 

CO MOŻNA WYGRAĆ?

 

Jest o co walczyć. W konkursie wyróżnione zostanie 9 prac w trzech kategoriach wiekowych:

 

  • 4 - 8 lat

  • 9 - 13 lat

  • 14 - 18 lat

 

W każdej grupie wiekowej nagrody otrzymają prace na podium oraz wyróżnione.

 

Jakie nagrody można zdobyć?

 

Miejsce I - Klawiatura, gamingowa mysz komputerowa oraz gamingowe słuchawki z mikrofonem.

 

Miejsce II - Mysz oraz głośniki komputerowe.

 

Miejsce III - Głośnik bezprzewodowy.

 

Wyróżnienie - 6 wyróżnionych prac otrzyma mysz komputerową.

 

Ponadto do każdej nagrody będą dołączone gadżety w postaci kamizelki odblaskowej z logo Kutnowskich Mikołajów oraz naklejki na auto dla rodziców, a także zestaw upominków - koszulka, kolorowank i kredki od Miasta Kutno. Spodziewa

 

się można także słodkich niespodzianek.

 

ALE TO JESZCZE NIE KONIEC!

 

Prace, które zajmą pierwsze miejsce w każdej kategorii wiekowej, zostaną wykorzystane podczas tegorocznej Moto Mikołajowej akcji. Uzupełnione o szczegóły wydarzenia zostaną wydrukowane i rozwieszone na terenie miasta Kutno.

 

Sponsorami nagród są Budimpex IT S.C., Stowarzyszenie Kutnowskich Motocyklistów - organizator konkursu oraz Miasto Kutno.

 

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ?

 

Do zabawy zaproszone są wszystkie dzieci oraz młodzież do 18 roku życia. Zdjęcie gotowej pracy wraz z wiekiem autora należy wstawić w komentarzu na facebooku Kutnowskich Motocyklistów (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=599740527329942&id=128960444407955) lub wysłać pracę w wiadomości prywatnej na facebooku Kutnowskich Motocyklistów. Można także wysłać je mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Pozwoli to na bezpieczne, zdalne przeprowadzenie konkursu. Prośba, aby zdjęcia były wyraźne, a prace na nich dobrze oświetlone.

 

Wszystkie nagrodzone i wyróżnione prace laureaci będą mogli osobiście wymienić na nagrody.

 

JAKIE SĄ ZASADY?

 

Prace można zgłaszać od 30.05.2020 r. do 12.06.2020 r. do godziny 15:00. Wyniki zostaną opublikowane w mediach społecznościowych we wtorek 16.06.2020 r. wraz z instrukcją odbioru nagrody. W zabawie udział mogą wziąć dzieci oraz młodzież do 18 roku życia z terenu powiatu kutnowskiego oraz Miasta Kutna.

 

Prace zostaną wybrane i ocenione przez trzy trzyosobowe zespoły Motocyklowego Jury oraz poddane otwartemu głosowaniu internetowemu na fanpageu Kutnowskich Motocyklistów w dniach od 12 do 14.06.2020 r.

 

Regulamin konkursu dostępny na fanpageu Kutnowskich Motocyklistów.

 

Patronat nad konkursem objęły portale informacyjne: Panorama Kutna, KCI Kutno - Kutnowskie Centrum Informacyjne, Portal eKutno.pl oraz lokalne rozgłośnie: Radio Q 100,7 FM i Radio Victoria "Między Łodzią a Warszawą" 93,8 FM.

 

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie.

 

Weź pieniądze na posadzenie lasu

 

Rolnicy, którzy mają w swoim gospodarstwie grunty słabszej jakości i chcą posadzić na nich las, mogą uzyskać na ten cel wsparcie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach PROW 2014-2020. Wnioski o taką pomoc można składać w biurach powiatowych ARiMR do 31 lipca 2020 r.

 

Wsparcie na  i tworzenie terenów zalesionych” skierowane jest do rolników (osób fizycznych lub prawnych, jak i grup takich osób), którzy są właścicielami lub współwłaścicielami gruntów przeznaczonych do zalesienia lub grunty te stanowią własność małżonka. O pomoc może wnioskować rolnik, któremu został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Beneficjentem mogą być również jednostki samorządu terytorialnego i jednostki organizacyjne gmin, powiatów oraz województw.

 

Działka, na której ma być posadzony las, musi mieć co najmniej 0,1 ha i minimum 20 m szerokości, chyba że graniczy ona z lasem – wtedy nie ma znaczenia szerokość gruntu. Do zalesienia nie można przeznaczyć więcej niż 20 ha. W przypadku gruntów z sukcesją naturalną średni wiek drzew lub krzewów wyrosłych w wyniku zaprzestania użytkowania rolniczego nie może przekroczyć 20 lat. Aby takie grunty można było zalesić, wymóg posadzenia lasu musi wynikać z planu zalesienia sporządzonego przez Nadleśniczego Lasów Państwowych. To dokument, który należy dołączyć do wniosku o dotację.

 

Wsparcie na zalesienie to jednorazowa, zryczałtowana płatność, która ma zrekompensować koszty wykonania zalesienia oraz jego ochronę. Jej wysokość wynosi od 8307 zł/ha do 12 707 zł/ha w zależności od grupy gatunków drzew użytych do zalesienia (iglaste i liściaste), gruntu, nachylenia terenu, wyboru sposobu zabezpieczenia uprawy leśnej. Rolnik może uzyskać pieniądze również za ogrodzenie zalesionego terenu w wysokości 8,82 zł/mb lub za zabezpieczenie drzewek 3 palikami  w wysokości 1132 zł/ha.

 

Ponadto do zalesionych gruntów rolnik może otrzymać premię pielęgnacyjną. Wypłacana jest ona przez 5 lat od zalesienia w wysokości od 794 zł/ha do 1628 zł/ha. A także premię zalesieniową, która stanowi zryczałtowaną płatność z tytułu pokrycia kosztów utraconych dochodów z działalności rolniczej. Wypłacana jest ona w wysokości 1215 zł/ha, corocznie przez 12 lat od zalesienia. Do otrzymania premii pielęgnacyjnej i zalesieniowej nie są uprawnione jednostki samorządu terytorialnego i jednostki organizacyjne gmin, powiatów oraz województw.

 

 

Wnioski przyjmują biura powiatowe ARiMR właściwe ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy. Można je przekazywać za pośrednictwem platformy ePUAP, przesłać na elektroniczną skrzynkę podawczą lub wysłać rejestrowaną przesyłką pocztową. Dokumenty można także dostarczyć do specjalnych wrzutni, które ustawione są w placówkach terenowych Agencji lub osobiście.

 

 

 

 

 

 

Rolniku zgłoś zwierzęta przez Internet!

 

Portal IRZplus jest darmowym narzędziem służącym do składania zgłoszeń zwierzęcych dotyczących bydła, owiec, kóz i świń za pośrednictwem sieci Internet (https://irz.arimr.gov.pl).

 

Portal IRZplus jest darmowym narzędziem służącym do składania zgłoszeń zwierzęcych dotyczących bydła, owiec, kóz i świń za pośrednictwem sieci Internet.

 

Aplikacja umożliwia w szybki i wygodny sposób składania zgłoszeń zwierzęcych bez wizyty w biurze powiatowym ARiMR.

 

Portal IRZplus umożliwia:

 

  1. Składanie dokumentów IRZ dotyczących:

 

  • rejestracji siedziby stada,

  • rejestracji zwierząt gospodarskich oznakowanych,

  • rejestracji zdarzeń przemieszczeń zwierząt wraz z wydrukiem potwierdzenia złożenia dokumentu,

  • zamówienie numerów kolczyków i ich duplikatów dla bydła, owiec i kóz,

  • zamówienie drugiego numeru kolczyka dla owiec albo kóz,

  • zamówienie duplikatów paszportu dla bydła

 

  1. Przegląd danych zwierząt, zdarzeń i siedzib stad

  2. Dodatkowe ułatwienia:

 

  • zarządzanie uprawnieniami pracowników posiadacza zwierząt

  • import danych z komputera użytkownika w zakresie przemieszczeń zwierząt

  • eksport danych do pliku CSV do dalszego wykorzystania

  • wydruki list: zwierząt, zdarzeń i siedzib stad w formie PDF

  • obsługę propozycji zgłoszeń / zdarzeń zwierzęcych wstawionych przez pracownika ARiMR

  • wyrażenie zgody na otrzymywanie mailowych powiadomień o propozycjach zgłoszeń / korekt

  • zgłoszenie oznakowania lochy indywidualnym numerem identyfikacyjnym

  • zgłoszenie przemieszczenia lochy z indywidualnym oznakowaniem

  • zgłoszenie padnięcia, zabicia, uboju gospodarczego lochy

  • przeglądanie danych dotyczących indywidualnie oznakowanych loch

 

 

 

Więcej informacji można uzyskać:

 

  • na stronie internetowej ARiMR: www.arimr.gov.pl zakładka IRZ (https://www.arimr.gov.pl/identyfikacja-i-rejestracja-zwierzat.html)

  • w oddziałach regionalnych i biurach powiatowych ARiMR

  • pod bezpłatnym numerem infolinii: 800-38-00-84

  • wysyłając wiadomość: na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Informacja dotycząca obsługi prawnej w miesiącu czerwcu 2020 r.

Wytyczne MRiRW i GIS dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2

 Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:

1.      Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.

2.      Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.

3.      Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.

4.      Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.

 

W związku z powyższym przez okres obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii zalecane jest stosowanie następujących rekomendacji:

A.     Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny.

B.     Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa.

C.     Procedury w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u jednego z pracowników.

W każdym z powyższych punktów wskazane zostały rekomendowane procedury. Uwzględniając konieczność zachowania ciągłości produkcji zasadne jest, aby poszczególne elementy procedur zostały wdrożone jak najszybciej, przy czym obiektywny brak możliwości natychmiastowego wdrożenia części procedur nie powinien wstrzymywać wdrożenia pozostałych ich części.

 

REKOMENDACJE

 

A.     Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny.

 

1.      Po przekroczeniu granicy RP przez cudzoziemca dokonuje się, obok rutynowych działań służb, obowiązkowego pomiaru temperatury ciała oraz wpisu wszystkich osób przekraczających granicę, oprócz kierowcy, do sytemu EWP celem objęcia 14-dniową kwarantanną.

2.      Pracownicy otrzymują informację pisemną nt. ich obowiązków, zasad kwarantanny, postępowania w przypadku zachorowania (w języku polskim i ojczystym), co zapewnia pracodawca.

3.      Przewóz pracownika sezonowego do konkretnego gospodarstwa rolnego odbywa się transportem zorganizowanym (np. bus) lub transportem zapewnionym przez rolnika - transport indywidualny poprzez osobisty odbiór przy czym każda z osób przed wejściem do pojazdu myje i dezynfekuje ręce oraz zakłada osłonę na nos i usta do czasu dotarcia na miejsce docelowe; rekomenduje się, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera przesłoną. Kierowca jest obowiązany do stosowania się do aktualnych zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawa.

4.      Czas przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy RP do docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. W czasie przerw w trakcie przejazdu – korzystania np. z toalety – konieczna jest osłona ust i nosa, rękawiczki lub dezynfekcja rąk przed i po czynnościach higienicznych.

5.      Po przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający zobowiązany jest do zgłoszenia PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.

6.      Pracownik sezonowy odbywa 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi).

7.      Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR, celem wykluczenia zakażenia  bezobjawowego. Test obecnie można wykonać u ubezpieczonego w KRUS pracownika sezonowego w systemie Drive Thru – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny poinformuje na wniosek rolnika/plantatora o najbliższej lokalizacji Drive Thru.( Instrukcja wykonania testu w załączniku). Każdy dodatni przypadek powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej. 

8.      Podczas pierwszych 14-dni pobytu w gospodarstwie, podczas których pracownik jest objęty obowiązkiem odbywania kwarantanny, ma możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem, że obowiązuje całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa w okresie odbywania kwarantanny, ogranicza się kontakt także do niezbędnego minimum z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.

9.      W czasie odbywania kwarantanny Policja sprawuje dozór nad osobami obowiązanymi do jej odbycia; złamanie obowiązku grozi karą w wysokości do 30 tys. zł (ok. 7 100 USD, 6 600 EUR, 190 840 UAH).

10.  Jest możliwość, aby najwcześniej w 7 dniu kwarantanny pobrać pracownikowi wymaz do badania PCR, a po otrzymaniu wyniku ujemnego zwolnić go z odbywania dalszej części kwarantanny. Koszt testu pokrywa rolnik, u którego docelowo zatrudniony jest pracownik sezonowy. W przypadku otrzymania wyniku dodatniego sposób postępowania określa dalsza cześć wytycznych.

11.  Należy zapewnić osobom kwarantannowanym odpowiednie warunki zakwaterowania z pełnym węzłem sanitarnym i wydzielonymi pomieszczeniami do pobytu. W przypadku dużej liczby pracowników w gospodarstwie należy wydzielić oddzielne kwatery (oddzielne wejścia) dla niewielkich grup osób – do max 10 pracowników, i tak zorganizować ich pobyt, aby w okresie odbywania kwarantanny grupy nie stykały się ze sobą zarówno w pracy, jak i poza nią w pomieszczeniach socjalnych, podczas transportu na pole/miejsce wykonywania pracy, na podwórku, itp., Takie postępowanie pozwoli, aby w przypadku wystąpienia zakażenia u jednego z pracowników „wyeliminowane zostały” tylko osoby z danej grupy (10 pracowników), a nie wszyscy pracownicy będący w kwarantannie.

12.  Zaleca się, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich (maliny, truskawki, jagody etc) i warzyw zielonych jedzonych na surowo (sałata, rukola, szpinak etc) oraz pracujący przy obróbce (np. obieranie, krojenie owoców, porcjowanie etc) żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia stosowali zarówno osłonę ust i nosa jak również rękawiczki jednorazowe, które muszą być często zmieniane. Wszelkie objawy choroby zakaźnej, w tym ze strony układu pokarmowego, powodują odsunięcie pracownika od wszelkich prac związanych z żywnością.

13.  Należy zapewnić systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, w których przebywają ludzie.

14.  Wyłączyć z użytkowania pomieszczenia, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi takie jak wspólne sale telewizyjne, stołówki.

15.  Podczas pobytu pracownik sezonowy w gospodarstwie musi mieć zapewniony bieżący dostęp do wody, mydła, środków do dezynfekcji rąk, papieru higienicznego jednorazowego (chusteczki higieniczne, ręcznik papierowy), kosze na odpady wyłożone jednorazowymi workami itp. po to, aby zapewnić mu możliwość zachowania wymagań higienicznych (właściwa higiena rąk, stosowanie odpowiednich środków do dezynfekcji, higiena podczas kaszlu, kichania).

16.  Zatrudniający rolnik powinien mieć listę telefonów do każdej z osób, a także przekazać pracownikom najważniejsze numery telefonów (pogotowie, powiatowa stacja sanitarna-epidemiologiczna, infolinia NFZ).

 

B.     Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa.

 

1.      Gospodarstwo zapewnia zatrudnionym cudzoziemcom środki ochrony osobistej, w tym maseczki/ osłonę ust, nosa w zależności od potrzeb i specyfiki pracy, rękawiczki ochronne, środki do dezynfekcji rąk oraz do mycia i dezynfekcji powierzchni.

2.      Gospodarz wywiesza w miejscach zakwaterowania i wykonywania pracy instrukcje dot. mycia i dezynfekcji rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki (w języku polskim i języku ojczystym pracowników).

3.      Gospodarstwo dysponuje termometrem (optymalny bezdotykowy pomiar temp) - w przypadku innego termometru - dezynfekcja obowiązuje po każdym jego użyciu. Pomiar temperatury jest wykonywany u pracowników przynajmniej 1 raz dziennie przez wyznaczoną osobę – optymalnie przed rozpoczęciem pracy. Gospodarz powinien uzyskać zgodę pracownika na pomiar  temperatury. Temperatura powyżej 370C kwalifikuje do odsunięcia pracownika od świadczenia pracy, pozostania na kwaterze i częstszego pomiaru temperatury. Jeśli temperatura rośnie – wskazana teleporada.

4.      Pracownicy powinni zostać zapoznani z wytycznymi dotyczącymi postępowania podczas epidemii  takimi jak:

a)       Przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem.

b)       Zachować bezpieczną odległość od zewnętrznych rozmówców i współpracowników poza stanowiskiem pracy (na stanowisku pracy 1,5 m, poza rekomendowane są 2 m).

c)       Regularnie często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).

d)       Podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do worka/kosza i umyć ręce.

e)       Starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.

f)        Dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy (jeśli nie jest to pole).

g)       Należy dbać o higienę w miejscu zakwaterowania; mycie i dezynfekcja toalet – przynajmniej 3 razy dziennie leży po stronie pracowników. Środki do mycia i dezynfekcji zapewnia gospodarz, który  nadzoruje procesy higieniczne.

h)       Gospodarz zapewnia pranie odzieży, pościeli itp.; pranie powinno odbywać się w temperaturze, co najmniej 60 0 C z dodatkiem detergentu.

i)         Gospodarz zapewnia regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspólnych, z którymi stykają się pracownicy, np. klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł.

j)        Należy unikać powitania poprzez podawanie ręki.

 

5.      Zaleca się, aby praca w gospodarstwie odbywała się w niewielkich grupach (zalecane tak jak przy podziale na kwatery), z zachowaniem co najmniej 1,5 metrowej odległości między pracownikami lub praca w maseczkach.

6.      Zaleca się wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki).

7.      Pomiędzy wymianą grup należy zachować odstęp czasowy umożliwiający przewietrzenie pomieszczenia pracy (jeśli odbywa się ona w pomieszczeniu), ewentualnie przeprowadzenie czynności porządkowych, w tym dezynfekcji powierzchni narażonych na częste dotykanie, w zależności od rodzaju pomieszczenia i specyfiki pracy.

8.      Posiłki powinny być pracownikom dostarczane w pojemnikach zbiorczych, aby mogli rozdzielić dania w poszczególnych grupach, lub w naczyniach jednorazowych. Jeśli stosowane są naczynia i sztućce wielorazowego użytku, powinny być myte w bieżącej wodzie z użyciem detergentu w temperaturze. powyżej 600 C, a o ile to możliwe - wyparzanie. Dopuszcza się, aby pracownicy posiadali swoje naczynia i sztućce, do użytki wyłącznie indywidualnego.

9.      Przy pracach na polu, jak również innych pracach rolniczych np. sortowanie, obieranie, krojenie stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Jeśli nie można zapewnić takiej odległości   to pracownicy powinni stosować środki ochrony osobistej związanej ze zwalczaniem epidemii, a więc przede wszystkim  maseczki.

10.  Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu z pracownikami sezonowymi, które będą odpowiedzialne m.in. za transport na pole i dostarczanie żywności oraz realizację najpilniejszych potrzeb życiowych pracowników. Osoby te mają ściśle przestrzegać zasad higieny i reżimu sanitarnego (w tym: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, zachowanie odległości od innych osób min. 2 m, mycie rąk).

11.  Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu zewnętrznego - osoba nie może mieć kontaktu z pracownikami sezonowymi i innymi, przebywającymi w kwarantannie. Osoby te mogą kontaktować się z otoczeniem gospodarstwa w tym dostarczać płody rolne do skupu, realizować zakupy itp., pod warunkiem, że nie występują u nich objawy wskazujące na chorobę zakaźną.

12.  W przypadku, gdy w gospodarstwie wystąpi przypadek zachorowania, gospodarstwo kontynuuje swoją produkcję, z wyłączeniem tej części w której wystąpiło zdarzenie.

 

C.     Procedury w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem
u pracownika.

 

1.      Każdy dodatni przypadek, potwierdzony badaniami, powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej. 

2.      Pracownicy powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów zabronione jest świadczenie pracy. Powinni pozostać w miejscu zakwaterowania i skontaktować się telefonicznie ze wskazaną osobą.

3.      Osoba wyznaczona w gospodarstwie do kontaktu z kwarantannowanymi pracownikami powiadamia gospodarza/ pracodawcę i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu ustalenia postępowania. W razie pogarszania się stanu zdrowia pracownika z nr 999 lub 112. 

4.      Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach  gis.gov.pl  lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.

5.      W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i przewieść transportem indywidualnym do miejsca zakwaterowania. Osoba powinna mieć osłonięte usta i nos. Należy powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń oraz postępować jak w pkt. C.3.

6.      Pracownik powinien oczekiwać na transport medyczny w wyznaczonym pomieszczeniu,
w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.

7.      Zaleca się ustalenie obszaru w obiekcie, w którym poruszał się i przebywał pracownik, przeprowadzenie rutynowego sprzątania tego obszaru, zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).

8.      Rekomenduje się stosowanie się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, w tym w stosunku do innych osób, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.